top of page

Çilekli Salata

Pazardan çeri domates, badem salatalık, marul, reyhan, dereotu, maydonoz aldım."Akşama bir güzel salata yaparım." dedim.Misafirlerim her şeye maydonoz olmasa salatam güzel olacaktı. Narlı salata mı olurmuş. Kışın narlı, yazın çilekli olur. Hem de öyle güzel olur ki! Hele de kırmızı etin yanında. Cızbız edeceksin eti, ekmeği de kızartıp salatayla ikram edeceksin. Mis...

On çeşit yemeğe gerek yok bence. Alışmışlar çeşit çeşit yemeğe: çorbası, sebzesi, pilavı, mezesi, sarması, dolması, tatlısı, böreği, hoşafı... derken oluyor kırk çeşit. Ben salata yesem yeter. Sonra soda ara. Yok midem yandı demeler.

Kayınbabam yok mu? 150 kiloyu geçmiş. Şeker desen var. Tansiyon koşuyor. Gene de inadım inat der gibi ne bulursa yiyor. Çöp öğütücü mübarek. Bunlar cızbız ete de söylenirlerdi. Kuru fasulye pilav yaptığım iyi oldu.

Bana kürdan deyip duruyorlar. Susuyorsam saygımdan. Hele görüncem yok mu? Pilav yapamaz. Köyden aldığım dediği tereyağını basar pilava vıcık vıcık. Ay! Bir de sütlü tatlısı üzerine on kilo kaymak. Neymiş ağzımın tadını bilmiyormuşum. Gayette güzel biliyorum. Göbeğimden yağ aldıran ben miyim? Zayıflayacağım diye içmediği ot kalmadı. Hele yanından ayırmadığı ahiretliği yok mu? Kaynanamın gözünden nazar akıyor. Masa da çok güzel şuraya iki nazar boncuğu asıyım. İncili porselen takımını mı çıkarsam? Yok yok eskileri çıkarayım. Geçen geldiklerinde bardaklarım nasıl kırıldı. Gözleri kalıyor. Düdüklü ötmeye başladı. Pilav da hazır. Salata için çilek de yıkadım.

Ah! Canım annem olacaktı yanımda. "Kızım turşuyu elinle alma maşa kullan" derdi. Çorbaları ayrı kasede ver, peçete unutma diyen annemden.;"Kızım tek tabak kullansana. Tabii işin bitmez. Koy ortaya bir kaseye yiyelim" diyenlere gelin olmak. Ah, anneciğim ah!

Dinlemedim seni. Nerde bu bıçak?Neyine bunların çilekli salata. Görümcemi duydum. Sosyetik gelin bulmuş kardeşleri de onları beğenmiyormuşum da. Sanki onlar beni beğeniyor da. Meslekten kurtarıyorum. Doktor olmasam bunlar beni çiğ çiğ yer. Kızım kalbim sıkıştı. Kızım kanımıza bir baktır. Eş dost kim varsa telefonumu vermişler. İki aylık gelin burnu havada demesinler diye ses etmiyorum. Az kaldı patlayacağım. Patlıcan dolması da tamam. Pilav da suyunu çekmiş. Ayran da yapmalı. Ali bardakları dizer misin? Kaynanam gelir birazdan oğluma iş yaptırıyor da der. Maydonoz neredeydi. Of! elimi kestim. Ali nerdesin, yara bantı bulur musun?

Tayin isteyeceğim tayin umrumda değil. Ben her hafta bunları çekemem. Şuna bak bir aylık yemek yaptım. Kaynanam da gelirken bir tencere yemek getirir. Uğraş dur. Kapı mı? Valla kapı çalıyor. Koş koş. Sofra düzenli mi? Üstüm nasıl? Hoşgeldiniz, annecim babacım. Buyrun buyrun salona geçin. Elinizi öpüyüm.

Özlem Özge Karamık

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yazamıyorum

Düğün

Cep Mendili

bottom of page